دیدار با استالین


نسخه آپارات: www.aparat.com/v/NGMlR

ایران ناخواسته درگیر جنگ جهانی دوم شد و توسط آمریکا، انگلستان و روسیه مورد حمله و اشغال قرار گرفت.
رضاشاه برکنار شد و محمدرضا شاه به قدرت رسید و خاک ایران به مدت چند سال برای ارسال تدارکات نظامی به شوروی مورد استفاده قرار گرفت.
در «کنفرانس تهران» که در سفارت روسیه در تهران برگزار شد (۱۹۴۳)، «چرچیل»، «روزولت» و «استالین» توافق کردند که ظرف ۶ ماه بعد از پایان جنگ جهانی دوم و شکست آلمان، نیروهایشان را از ایران خارج کنند.
اما برخلاف توافق، شوروی نه تنها نیروهایش (ارتش سرخ) را از آذربایجان ایران خارج نکرد، بلکه به حمایت و پشتیابی از «فرقه دموکرات آذربایجان» و «جمهوری مهاباد» پرداخت.
شوروی همین سیاست را در اروپای شرقی به کار گرفته بود و مناطق اشغالی را با تشکیل حکومت های کمونیستی، تحت کنترل خود نگه می‌داشت.

«قوام السلطنه» ۷۰ ساله، نخست وزیر محمدرضا شاه پهلوی، به مسکو سفر کرد (۱۹۴۶) و توسط «مولوتوف» وزیر امور خارجه شوروی مورد استقبال قرار گرفت. وی در دیدار با استالین قول داد تا در قبال خروج ارتش سرخ از ایران، امتیاز نفت شمال را از مجلس برای شوروی بگیرد. این در حالی بود که قوام می‌دانست این امتیاز توسط مجلس تایید و عملی نخواهد شد و چنین هم نشد.


چند ماه بعد، اشرف پهلوی هم به مسکو سفر کرد (۵ ژوئن ۱۹۴۶) و در دیداری با استالین، از ادامه حضور نیروهای شوروی در ایران ابراز نارضایتی کرد.
سفر اشرف پهلوی ۲۷ ساله، در ظاهر برای بازدید از بیمارستان‌های مسکو و به عنوان رییس افتخاری جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران (جمعیت هلال احمر) بود و نشان پرچم سرخ کار را نیز دریافت کرد.
در پایان این دیدار، استالین به وی یک پالتو خز گران‌قیمت هدیه کرد.

در نهایت به خاطر فشار آمریکا و سازمان ملل، ارتش سرخ شوروی از ایران خارج شد و با برداشته شدن حمایت شوروی، گروه‌های تجزیه طلب شمال غرب کشور هم سرکوب شدند.

بهروز بهادری فر

1 فکر می‌کنند “دیدار با استالین

  1. بازتاب: عکس: دیدار استالین با محمدرضا شاه | آی لاو راشا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *