روزه در کلیسای ارتودوکس روسیه

روزه، روزه داری، روسیه، مذهب، ارتودوکس، کلیسا،مسیحیت

در مذهب ارتودوکس روسیه، ۴ دوره روزه‌داری وجود دارد و معتقدان در مجموع بین ۴ تا ۵ ماه از سال را روزه می‌گیرند.

روزه‌داری در مسیحیت ارتودوکس مانند روزه‌داری مسلمانان نیست به این معنی که به خود گرسنگی نمی‌دهند، ولی از محصولات حیوانی (گوشت، تخم مرغ و لبنیات و…) خودداری کرده و وقت بیشتری را به عبادت و خودسازی اختصاص می‌دهند.

این که خوردن چه چیزهایی در چه روزهایی منع نشده کمی پیچیده است. بعضی روزها فقط آب و نان و میوه و سبزیجات و روزهای دیگر حتی گوشت ماهی هم مجاز است.

علاوه بر چهار دوره روزه‌داری روزه بزرگ، روزه حواریون، روزه عروج مریم مقدس و روزه کریسمس و ۳ روز ۱۸ ژانویه و ۱۱ و ۲۸ سپتامبر، معتقدان ارتودوکس، روزهای چهارشنبه و جمعه (به جز چند هفته مشخص) را روزه می‌گیرند.

در دوره روزه‌داری بزرگ، یکشنبه هر هفته یک جشن است که مهم‌ترین آن‌ها «عید بیدمشک» و «عید پاک» است.

در طول دوران روزه‌داری، بعضی از رستوران‌ها، منوی مخصوص روزه داران عرضه می‌کنند تا مشتریان روزه‌دار را هم از دست ندهند. تولیدکنندگان محصولات غذایی هم روی بعضی از محصولات، با علامتی مشخص می‌کنند که این محصول مناسب دوران روزه‌داری است و حاوی مواد حیوانی نیست.

بر خلاف تصور رایج، و با وجود ۷۰ سال سرکوب مذهب و تخریب اماکن مذهبی در دوران شوروی، امروزه حدود نیمی از مردم روسیه پیرو مسیحیت هستند و باورهای مذهبی در بین جمعیت قابل توجهی از مردم مورد احترام است.

کلیساها و صومعه‌ها، هنوز هم از مهم‌ترین جاذبه‌های هر شهر و روستا هستند و «تمثال»‌های مذهبی، نقش بسیار مهمی در باورهای مذهبی مردم دارند.

روس ها هم مثل مسلمانان، برای دعا و گرفتن حاجت به کلیسا می‌روند و برای گشایش اقتصادی، سلامتی، حل مشکلات، دوری از بلا و… به «تمثال»‌های مذهبی متوسل می‌شوند و در اکثر خانه‌ها و دفاتر و در بعضی ماشین‌ها، «تمثال»‌های مذهبی می‌بینید. معمولا «تمثال» هر قدیسی (که نقش امامزاده برای مسیحیان را دارند) برای یک نوع دعا و حاجت استفاده می‌شود.

همان‌طور که ما امامزاده داریم و به آن ها متوسل می‌شویم، در روسیه هم کلیساهای بسیاری هستند که یا محل زندگی یا گذر قدیسان مسیحی بوده‌اند و به نام آن‌ها نام گذاری شده. معتقدان ارتودوکس به این مکان‌ها رفته و به دعا و عبادت می‌پردازند.

و در آخر، همان طور که ما نذر می‌کنیم، بعضی از معتقدان ارتودوکس نذر می‌کنند تا به خود سختی بدهند. این سنت به شدت کمرنگ شده، اما هنوز افرادی هستند که در زمان های مشخص، به صورت دسته‌جمعی در «دسته‌های مذهبی» شرکت کرده و مسیرهای طولانی بین دو کلیسا و حتی بین دو شهر را پیاده رفته و بر می‌گردند.

از زمان های‌دور هم، فرماندهان نظامی، قبل از شرکت در جنگ‌های مهم، به یکی از قدیسان متوسل می‌شدند و نذر می‌کردند تا در صورت پیروزی، کلیسایی به نام آنان بنا کنند. بعضی از کلیساهای بسیار معروف روسیه، به همین شکل به وجود آمدند.

اگر وقت بگذارید و روبروی یک کلیسا چند دقیقه‌ای به رفتار مردم دقت کنید، به کرات زنان و مردانی را می‌بینید که در شلوغی شهر، موقع عبور از محل کلیسا، چند لحظه‌ای می‌ایستند، صلیب به خود می‌کشند و بعد به راهشان ادامه می‌دهند. پیر و جوان هم ندارد و افراد مختلف با پوشش‌های مختلف خود را ملزم به احترام به اماکن مذهبی می‌دانند.

علاوه بر این، حدود ۷ درصد جمعیت روسیه را مسلمانان تشکیل می‌دهند که عمدتا سنی مذهب هستند.
روسیه کمی بیشتر از ۱۴۰ میلیون نفر جمعیت دارد.

بهروز بهادری فر

مطالب مرتبط:
تاریخچه مسیحیت و اسلام در روسیه
نقشه ادیان و مذاهب روسیه
دسته های مذهبی در روسیه
رهبانیت در روسیه
ماسلنیتسا
عید پاک در روسیه
عید «یکشنبه بیدمشک»

12 فکر می‌کنند “روزه در کلیسای ارتودوکس روسیه

  1. بازتاب: عید پاک در روسیه | I love Russia!

  2. بازتاب: ماسلنیتسا، نوروز اسلاو ها | I love Russia!

  3. بازتاب: عید «یکشنبه بیدمشک»I love Russia! | I love Russia!

  4. بازتاب: نقشه ادیان و مذاهب روسیهI love Russia! | I love Russia!

  5. بازتاب: رهبانیت در روسیهI love Russia! | I love Russia!

  6. بازتاب: «روزه بزرگ» سال ۲۰۱۵I love Russia! | I love Russia!

  7. بازتاب: دسته های مذهبی در روسیهآی لاو راشا | آی لاو راشا

  8. بازتاب: «راسکولنیک» های ۱۲۰ سال پیش | آی لاو راشا

  9. بازتاب: کلیساهای ارتودوکس روسیه – معماری بیرونی | آی لاو راشا

  10. بازتاب: عید پاک در روسیه – سال ۲۰۱۶ | آی لاو راشا

  11. بازتاب: معماری داخلی کلیساهای ارتودوکس روسیه | آی لاو راشا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *